ציונות מעשית

ציונות מעשית

כחלק מהשטחים שנוספו למדינת ישראל כמו רמת הגולן וחצי האי סיני נוספה גם בקעת הירדן. לאחר המלחמה היא הייתה כמעט ריקה מתושבים ועם עתיד לא ידוע. 

הגבול החדש שנמתח לאורך נהר הירדן יצר אתגרים ביטחוניים והתיישבותיים. מיד לאחר מלחמת ששת הימים מכין השר יגאל אלון תכנית כוללת להתיישבות יהודית בשטחים המשוחררים, הנקראת על שמו "תכנית אלון", והיא משמשת קו מנחה בלתי רשמי לגבולות ופעולותיהן של ממשלות ישראל בבקעה בעצם עד היום.

תכנית אלון:

על פי תכנית אלון, גבולה מזרחי של מדינת ישראל יעבור בנהר הירדן, ימשיך דרך מרכזו של ים המלח לאורך הגבול מתקופת המנדט הבריטי באזור הערבה. 

מטרת תכנית אלון:

מבחינה דמוגרפית: שמירה על רוב יהודי בארץ ישראל. התכנית אפשרה את הגדלת שטחה של מדינת ישראל מבלי להעלות את מספרם של תושביה הלא יהודיים.

מבחינה מוסרית: המטרה הייתה לא לשלוט על עם אחר וכן לתת לו לנהל את חייו בעצמו או תחת שלטון אחר שיהיה מעוניין בו.

ארץ המרדפים:

לאחר מלחמת ששת הימים שבה ישראל שחררה שטחי יהודה ושומרון נפתחה "מלחמת התשה" בשתי חזיתות: בחזית המצרית- מול צבא מצרים ובחזית הירדנית- לאורך נהר הירדן, בקו הגבול בין ישראל וממלכת ירדן. נגד "לחימת גרילה" של חוליות מחבלים שהסתננו מירדן במטרה לפגוע במתיישבים יהודים צה"ל החליט לפתח תורת לחימה חדשה. את זאת הוא עשה בשתי דרכים: הגנה פסיבית- מיגון היישובים וסלילת דרכים, חימוש וקווי הגנה. הגנה אקטיבית- ירי לכיוון ירדן והפצצה של מטרות טרור ירדניות מן האוויר.
צורה נוספת שהתפתחה עקב הנסיבות היא –המרדף. כוחות חי"ר מיחידות מובחרות- צנחנים, חטיבת הבקעה ולוחמי סיירת חרוב נעו על פי הנחיות גששים ובסיוע של מסוקים רודפים אחרי חוליות מחבלים, מכתרים אותם וקוראים להם להיכנע. בתקופה זו נוספו אבדות רבות בנפש לשני הצדדים. בעקבות הלחימה הקרקעית והמרדפים הרגליים אחרי חוליות המחבלים "זכתה" בקעת הירדן באותם ימים לכינויה "ארץ המרדפים".

הקמת היישובים בבקעת הירדן:

רוב היישובים קמים כהיאחזויות נח"ל והקמתם של היישובים בבקעה נעשית בשלושה שלבים:

1967-1970: הקמת ארגמן, גלגל, מחולה, משואה ולאורך כביש הבקעה.

1971-1974: תחילת יישוב השדרה המערבית- בקעות, גיתית, חמרה, פצאל וייט"ב.

1975-1999- עיבוי שני צירי ההתיישבות- יפית, מבואות יריחו, מכורה, נעמה, נערן, נתיב הגדוד, רועי, שדמות מחולה, תומר, חמדת, משכיות ורותם.

כאות הנצחה לימים ההם, הוקדמה אנדרטת הבקעה- לזכרם של לוחמי צה"ל שנפלו בקרבות במהלך מלחמת ששת הימים, מלחמת ההתשה בבקעת הירדן (ארץ המרדפים), ובפעילות המבצעית השוטפת. באנדרטה נחרטו שמות של כל הנופלים במלחמות שצוינו. לימים נוספו גם שמותיהם של הנופלים באסון המסוקים שהתרחש בשנת 1977.

בשנת 2002 הוצבה בצד האנדרטה לוחית זיכרון לרחבעם זאבי.

דילוג לתוכן